Hoogleraar Gezondheidsrecht: ‘Geen juridische belemmeringen voor vaccinatieplicht’.

door | 23 juli 2021 | Geen Test-, Mondkap- of Vaccinatiedwang

Kan een vaccinatieplicht eenvoudig worden ingevoerd? Volgens Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit is dat redelijk eenvoudig.

Tegenstanders van een inentingsplicht wijzen vaak op artikel 11 van de grondwet. Dat wetsartikel garandeert de lichamelijke integriteit van elk mens. Elk mens moet zelf kunnen bepalen wat er met zijn lichaam gebeurt. Mensen mag geen pijn gedaan worden, maar bijvoorbeeld ook niet gedwongen worden om medicijnen te nemen.

Maar in grondwetsartikelen wordt volgens de hoogleraar altijd ruimte gelaten voor uitzonderingen. “Die rechten zijn niet absoluut. Een uitzondering is de volksgezondheid. Als de overheid vindt dat die in gevaar is, dan weegt dat zwaarder dan de lichamelijke integriteit van een mens.”

Er moet dan nog wel een nieuwe wet worden gemaakt, want de huidige wetgeving is niet toereikend. Iets waar de Gezondheidsraad ook op wees. Volgens de hoogleraar zou zo’n nieuwe wet eenvoudig en snel kunnen worden gemaakt.

Internationaal wordt de overheid ook niets in de weg gelegd. Er zijn geen internationale wetten of verdragen die zo’n plicht verbieden. “Er zijn geen problemen. Het Europese Hof heeft geoordeeld dat een besluit tot een vaccinatieplicht aan Europese landen zelf wordt overgelaten. Het is aan dus aan elk land zelf hoe zij oordelen of en hoe de lichamelijke integriteit wordt aangetast”, zegt Buijsen.

Bron: rtlnieuws.nl

Deel dit artikel
Geen Vaccinatiepaspoort

Bescherm het recht op gelijke behandeling en privacy.

Geen Test-, Mondkap- of Vaccinatiedwang

Bescherm het recht op lichamelijke integriteit.

Geen Avondklok

Bescherm het recht op bewegingsvrijheid, betoging en eigendom.