Hoofddocent rechtsfilosofie en huidige lid gezondheidsraad: “Vaccinatieplicht kan wel effectief zijn” (Trouw 2017)

door | 3 mei 2021 | Geen Test-, Mondkap- of Vaccinatiedwang

De weerstand tegen inenting klinkt luid, maar is daarmee nog niet breed gedragen, betogen Roland Pierik en Marcel Verweij. Met goede voorlichting is er wel draagvlak voor verplichte vaccinatie. In verschillende westerse landen brak afgelopen jaar mazelen uit, een ziekte die een decennium geleden bijna onder controle leek. De uitbraken worden veroorzaakt door een dalende vaccinatiegraad waardoor groepsimmuniteit niet meer is verzekerd.

Dit is vooral te ‘danken’ aan de anti-vaccinatiebeweging, een relatief kleine groep van zeer vocale hardcore- tegenstanders, die zich met name op internet profileert. Deze groep geeft allerlei argumenten tegen vaccinatie, inclusief een sleetse herhaling van de hypothese van Andrew Wakefield uit 1998, dat het bof-mazelen-rodehondvaccin autisme zou veroorzaken. De link is vele malen ontkracht, Wakefield is ontmaskerd als oplichter, maar de fabel leeft voort.

Deze ‘antivaxxers’ verwerpen de medische consensus dat gebruikte vaccins veilig en effectief zijn. Zij verdenken ‘Big Pharma’ ervan vergif aan de man te brengen omwille van geldelijk gewin en suggereren complotten die de ‘waarheid over vaccinaties’ toedekken. Via websites en sociale media zaaien zij twijfel en ondermijnen ze het vertrouwen in vaccinatie.

Aldus universitair hoofddocent rechtsfilosofie Roland Pierik en huidig lid Commissie Vaccinaties van de Gezondheidsraad

Bron: rolandpierik.nl (PDF – Trouw artikel 2017)

Deel dit artikel
Geen Vaccinatiepaspoort

Bescherm het recht op gelijke behandeling en privacy.

Geen Test-, Mondkap- of Vaccinatiedwang

Bescherm het recht op lichamelijke integriteit.

Geen Avondklok

Bescherm het recht op bewegingsvrijheid, betoging en eigendom.